Descarca gratis

vineri, 27 ianuarie 2012

Programul National pentru Dezvoltare Rurala

Mai mult de jumătate din populaţia celor 27 de state membre ale Uniunii Europene (UE) trăieşte în zonele rurale, care acoperă 90% din teritoriul european. Aceasta face ca politica de dezvoltare rurală să fie un domeniu de importanţă vitală. Creşterea animalelor şi silvicultura rămân factori esenţiali pentru utilizarea terenurilor şi gestionarea resurselor naturale din zonele rurale ale UE, reprezentând, în acelaşi timp, o platformă pentru diversificarea economică a comunităţilor rurale. Prin urmare, consolidarea politicii de dezvoltare rurală a devenit o prioritate pentru Uniune.
Programul Naţional Strategic este centrat pe trei aspecte-cheie:
1. Facilitarea transformării şi modernizării structurii duale a agriculturii şi silviculturii, precum şi a industriilor procesatoare aferente, pentru a le face mai competitive şi pentru a contribui la creşterea economică şi convergenţa veniturilor din spaţiul rural (acolo unde este posibil), în paralel cu asigurarea condiţiilor de trai şi protecţia mediului din aceste zone.
2. Menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii mediului din zonele rurale ale României, prin promovarea unui management durabil atât pe suprafeţele agricole, cât şi pe cele forestiere.
3. Gestionarea şi facilitarea tranziţiei forţei de muncă din sectorul agricol către alte sectoare care să le asigure un nivel de trai corespunzător din punct de vedere social şi economic.

Luând în considerare necesitatea adaptarii sectorului agro-alimentar românesc la cerintele UE prin promovarea unui sector eficient si viabil din punct de vedere economic si social în contextul perioadei ulterioare aderarii, strategia stabileste directiile principale (axe) pentru dezvoltarea sectorului agricol, silvic si a celui de dezvoltare rurala.
Axa 1- Cresterea competitivitatii sectoarelor agricol si forestier
Măsurile sprijinite prin Axa 1 vizează creşterea competitivităţii sectoarelor agroalimentar şi forestier din România, recunoscându-se astfel importanţa următoarelor aspecte:
• Consolidarea potenţialului suprafeţelor mari de teren, pretabile pentru agricultură, pentru a profita de ocaziile oferite de o piaţă internă şi europeană aflată în plină dezvoltare, prin aducerea la potenţialul real a segmentului de exploataţii neperformante, prin intermediul eforturilor de modernizare şi restructurare;
• Abordarea problemei productivităţii scăzute a muncii şi a nivelului scăzut de educaţie şi competenţă din agricultură prin reînnoirea generaţiilor de şefi de exploataţii, îmbunătăţirea competenţelor prin organizarea de formări profesionale şi sprijinirea agenţiei publice de consultanţă precum şi a sectorului privat de consultanţă nou-apărut, în eforturile lor de a răspunde cerinţelor segmentului exploataţiilor, fie individual, fie prin asociere;
• Abordarea problemei canalelor subdezvoltate de comercializare a produselor fermelor, prin sprijinirea înfiinţării grupurilor de producători şi asigurarea unei coordonări verticale între procesatorii agricoli şi lanţurile de distribuţie;
• Abordarea problemei numărului mare de întreprinderi mici din sectorul de procesare agroalimentar şi forestier - cu slabe economii de scară, utilizare redusă a capacităţilor şi nivel scăzut de conformitate cu normele europene, prin facilitarea activităţilor de modernizare şi restructurare a acestora.

Axa 2 - Îmbunatatirea mediului în spatiul rural
Măsurile din cadrul Axei 2 vizează menţinerea şi îmbunătăţirea calităţii mediului rural din spaţiul rural prin promovarea unui management durabil atât al suprafetelor agricole cât şi al celor forestiere. Această intervenţie se realizează cu scopul de a:
• Îmbunătăţii echilibrul dintre nevoia de dezvoltare economică a zonelor rurale şi utilizarea durabilă a resurselor naturale, care vor constitui baza creşterii economice;
• Aborda problema abandonului activităţilor agricole din zonele defavorizate agricol într-o manieră care să atenueze riscul de abandon al acestora;
• Acorda sprijin financiar agricultorilor şi proprietarilor de pădure pentru prestarea de servicii de protecţie a mediului pentru conservarea şi protejarea florei şi faunei sălbatice, apei şi solului - conform priorităţilor de mediu ale UE referitoare la agricultură şi silvicultură – şi de a menţine sistemele agricole de tip HNV (high natural value- cu valoare naturală înaltă), susţine Natura 2000, îndeplini obligaţiile prevăzute de Directiva Cadru Apă şi Directiva Nitraţi şi de a atenua efectele schimbărilor climatice;
• Menţine şi creşte atractivitatea zonelor rurale, ca bază de diversificare a funcţiilor fermelor şi de generare a activităţilor economice alternative;
• Aborda problema nivelului scăzut de informare a agricultorilor în privinţa practicilor de gospodărire extensivă a terenurilor agricole.

Axa 3 - Calitatea vietii în zonele rurale si diversificarea economiei rurale
Sprijinul prevăzut prin Axa 3 vizează încurajarea diversificării economiei rurale şi îmbunătăţirea calităţii vieţii din spaţiul rural. Obiectivul principal al Axei 3 este îmbunatatirea standardului de viata prin cresterea spiritului antreprenorial al populatiei rurale, accesul la serviciile de baza precum si la valorificarea resurselor locale traditionale.
Actiuni prioritare pentru cresterea calitatii vietii:
- îmbunatatirea si dezvoltarea infrastructurii rurale ( drumuri, alimentare cu apa, canalizari, statii de epurare );
- crearea de locuri de munca în spatiul rural;
- conservarea patrimoniului cultural si dezvoltarea turismului rural, a mestesugurilor.

Axa 4 - Imbunătăţirea guvernanţei locale şi promovarea potenţialului endogen al spaţiului rural
Obiectiv general: Demararea şi funcţionarea iniţiativelor de dezvoltare locală
Obiective strategice:
- Promovarea potenţialului endogen al teritoriilor;
- Îmbunătăţirea guvernanţei locale.

Programul LEADER
Sprijinul oferit prin intermediul Axei LEADER ofera oportunitatea de a introduce o abordare noua de dezvoltare rurala teritoriala, de jos în sus, integrata care se construieste pe identificarea necesitatilor locale si dezvolta strategii de dezvoltare locala care combina una sau mai multe obiective prioritare – competitivitate (axa 1), si calitatea vietii/diversificare (axa 3).
Deoarece Romania aplica pentru prima data o asemenea abordare, ea va fi de natura pilot pentru perioada 2007-2009 cu un accent deosebit pe cresterea constientizarii, consolidarea capacitatii locale si utilizarea principiului “learning by doing” ca baza pentru extinderea la nivel national în perioada 2010-2013.

Un comentariu:

  1. Domnul Benjamin a depășit cerințele lor pentru a mă ajuta cu împrumutul meu pe care l-am folosit pentru a-mi extinde activitatea de farmacie, au fost niște pietre prietenoase, profesionale și absolute pentru a lucra. Lfdsloans@outlook.com.WhatsApp ... +19893943740.

    RăspundețiȘtergere