Descarca gratis

vineri, 27 ianuarie 2012

Masura 221 - Prima impadurire a terenurilor agricole

Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR)
Masura 221 "Prima impadurire a terenurilor agricole"
Măsura 221 se încadrează în Axa II – „Îmbunătăţirea mediului şi a spaţiului rural” şi are ca obiectiv general îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenurilor agricole prin împădurire.
Această măsura vizează îmbunătăţirea condiţiilor de mediu în spaţiul rural prin folosirea şi gospodărirea durabilă a terenului prin împădurire. Măsura este destinată prevenirii pagubelor produse de factorii naturali dăunători, reducerii eroziunii solurilor, îmbunătăţirii capacităţii de retenţie a apei, creşterii calităţii aerului, producerii de biomasă, inclusiv masă lemnoasă de calitate, prin menţinerea, sau, după caz, creşterea biodiversităţii.Obiectivul specific:
 Creşterea suprafeţei de pădure cu rol de protecţie a apei, solurilor, a pădurilor cu rol de protecţie împotriva factorilor naturali şi antropici dăunători, precum şi de asigurare a funcţiilor recreative, pe baza rolului multifuncţional al acesteia.
Obiectivul operaţional
Extinderea suprafeţei ocupate de păduri prin sprijinirea lucrărilor de împădurire şi întreţinere a plantaţiilor.
Pădurile înfiinţate prin această măsură sunt menite să protejeze componentele de mediu pe baza rolului multifuncţional pe care îl au.
Cine poate beneficia de fonduri nerambursabile prin măsura 221
Criteriile de eligibilitate pentru sprijin financiar vizeaza: solicitantul, terenul si tipul de padure înfiintata prin proiect. Eligibilitatea priveste statutul beneficiarilor, terenurile agricole propuse pentru împadurire si lucrarile de împadurire.
Criterii legate de eligibilitatea solicitantilor; categorii de beneficiari Beneficiarii sprijinului prin aceasta masura sunt detinatori legali de teren agricol.
Categorii de beneficiari eligibili pentru sprijin prin aceasta masura:
• Detinatorii privati de teren agricol, pentru înfiintarea plantatiei forestiere si executarea lucrarilor de întretinere pe o perioada de 5 ani, precum si o prima compensatorie pentru pierderea de venit prin împadurire, stabilita pe an si pe ha, pentru perioada de 15 ani;
• Autoritati publice locale detinatoare de teren agricol, numai pentru înfiintarea plantatiei. Daca terenul agricol destinat împaduririi este concesionat de o persoana fizica sau juridica, primele pentru întretinerea plantatiei si cele compensatorii, prevazute la alineatul precedent, pot fi de asemenea acordate.

Exemple de de solicitanti eligibili care primesc sprijin prin aceasta masura:
1. Dupa statutul juridic:
• Persoanele fizice (inclusiv persoane fizice autorizate);
• Persoanele juridice;
• Grupurile sau asociatiile de persoane fizice sau juridice;

Autoritatile publice locale detinatoare de teren agricol, numai pentru compensarea costurilor legate de înfiintarea plantatiilor forestiere si pentru cheltuielile aferente întocmirii proiectului de împadurire.
2. Dupa activitatea desfasurata:
• Fermieri
• Alti detinatori de teren agricol

Alocarea financiară
Contributia publica (comunitara si nationala) aferenta Masurii 221 este de 229.341.338 euro.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu